Pierwsze na świecie piekarniki powstawały już w starożytnych czasach. Mimo upływu lat ludzie korzystają z nich do dziś, choć oczywiście zmieniła się znacząco ich budowa, funkcjonalność oraz ogólne przeznaczenie. Najnowocześniejsze modele pozwalają na przygotowywanie dietetycznych dań na parze, a także ułatwiają ich czyszczenie, bo niemalże same oczyszczają się z brudu, dlatego nie trzeba ich mozolnie szorować. Grupę tych najchętniej wybieranych stanowią na ten moment piekarniki do zabudowy. A co warto o nich wiedzieć? I jaki piekarnik do zabudowy wybrać?
Jaki piekarnik do zabudowy?
Wśród wszystkich piekarników przeznaczonych do zabudowy największą i zarazem najpopularniejszą grupę produktów tworzą sprzęty elektryczne. Gazowe urządzenia powoli odchodzą w niepamięć. Nie są zbyt bezpieczne, dlatego lepiej z nich zrezygnować, zwłaszcza jeśli w domu na co dzień przebywają małe dzieci. Producenci dostrzegli zresztą drastycznie zmniejszającą się popularność piekarników gazowych i dziś coraz częściej rezygnują z ich produkcji, proponując klientom nowocześniejsze i bezpieczniejsze alternatywy. Tą zdecydowanie wartą uwagi jest właśnie piekarnik elektryczny do zabudowy. Bardzo często odgrywają jednocześnie rolę kuchenek mikrofalowych. Umożliwiają zarówno pieczenie, jak i odgrzewanie przygotowanych wcześniej potraw. Czasem też wyposaża się je w jeszcze jedno udogodnienie – funkcję pozwalającą na przyrządzenie dań na parze. To fantastyczne rozwiązanie dla osób, które dbają o swoją linię, chcą zdrowo się odżywiać albo dopiero zaczynają się odchudzać. Dania na parze mają niewiele kalorii, a do tego zachowują pełnię witamin, minerałów i oczywiście smaku!
Wielofunkcyjne piekarniki do zabudowy potrafią być oczywiście nawet trzykrotnie droższe od zupełnie podstawowych modeli, ale mimo tego warto rozważyć ich zakup, zamiast oddzielnie inwestować w kilka jednofunkcyjnych sprzętów. To spora oszczędność i miejsca, i pieniędzy!