Categories Porady

Mikrofalówka w kuchni – czy warto ją kupić?

Podstawowe sprzęty kuchenne to płyta grzejna z piekarnikiem oraz lodówka. Dzisiaj coraz częściej dołącza do nich również zmywarka, z którą można łatwiej czyścić naczynia po posiłkach. Czy w tym zestawieniu sprawdzi się także mikrofalówka?

 

W wielu kuchniach można zobaczyć kuchenki mikrofalowe. Inni jednak uważają, że są one całkowicie zbędne. Czy warto zatem decydować się na taki zakup?

 

Mikrofalówka – jak to działa?

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które przeznaczone jest do ogrzewania znajdujących się w jej wnętrzu posiłków. Wykorzystuje ona działanie mikrofal, czyli fal promieniowania elektromagnetycznego, które zaliczane są do kategorii fal radiowych.

 

Mikrofalówka działa inaczej niż zwykła kuchenka czy piekarnik. Mikrofale powodują ruch cząsteczek wody, przez co pojawia się energia termiczna, czyli ciepło. W rezultacie umieszczone w mikrofalówce produkty spożywcze mogą zwiększyć swoją temperaturę.

 

Warto przy tym zaznaczyć, że mikrofalówki to urządzenia bezpieczne dla człowieka oraz dla przygotowywanych w nich posiłków. Mit o niezdrowym jedzeniu z mikrofalówki związany jest głównie z faktem, że w USA jest ona używana do przygotowywania kalorycznych fast-foodów.

 

Dodatkowo, fale w mikrofalówce nie oddziałują negatywnie na człowieka. Specjalna konstrukcja, w tym siatka w okienku mikrofalówki, gwarantują pełne bezpieczeństwo.

 

Do czego można wykorzystać mikrofalówkę?

Nowoczesne mikrofalówki posiadają szerokie zastosowanie. To urządzenia, które nie tylko nadają się do odgrzewania zimnego obiadu, ale mogą być użyte także do wielu innych celów.

 

Dodatkowo, kuchenki mikrofalowe często łączone są z grillem, dlatego można przygotowywać w nich także potrawy grillowane. To alternatywa dla grilla znajdującego się w piekarniku.

W mikrofalówce można:

  • podgrzewać
  • gotować
  • rozmrażać
  • rozpuszczać
  • grillować
  • sterylizować

 

Poza standardowymi zastosowaniami, w mikrofalówce można przygotować popcorn w specjalnych woreczkach, można szybko ugotować brokuły, rozpuścić masło potrzebne do ciasta, a nawet zrobić chipsy.

 

Mikrofalówka może zatem przydać się nie tylko wtedy, gdy chcemy szybko podgrzać określone produkty spożywcze, ale również może być ona wykorzystana na wiele innych sposobów, aby przygotowywanie potraw było znacznie łatwiejsze, szybsze i wygodniejsze.

mikrofalówka

Jaką mikrofalówkę wybrać?

W sklepach można znaleźć różne rodzaje mikrofalówek, dlatego można dostosować je indywidualnie do swoich potrzeb.

 

Aktualnie kuchenki mikrofalowe oferowane są nie tylko jako urządzenia wolnostojące, lecz także do zabudowy, dlatego można estetycznie połączyć je z meblami kuchennymi.

 

Przy doborze mikrofalówki warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jej wymiary oraz na funkcje. Większa mikrofalówka pozwoli na przygotowywanie większych ilości produktów, ale jeśli nie mamy zbyt dużo przestrzeni, można zdecydować się także na mniejszy model.

 

Mikrofalówki posiadają różne funkcje, w tym funkcje mikrofali na różnych poziomach mocy, funkcję grilla, a także funkcję polegającą na jednoczesnym działaniu mikrofal oraz grilla. Najprostsze modele posiadają tylko dwa pokrętła do ustawienia trybu pracy oraz czasu. Te bardziej zaawansowane mają predefiniowane programy przeznaczone do określonych produktów spożywczych. Czas programu może być też dobierany automatycznie w mikrofalówkach wyposażonych w wagę.

 

Ceny najprostszych modeli mikrofalówek rozpoczynają się już od około 150-200 złotych. Te bardziej zaawansowane mogą kosztować nawet 500-800 złotych.

 

Zatem kuchenka mikrofalowa nie jest niezbędnym sprzętem ADG w kuchni. Warto jednak wskazać, że razem z nią będzie można znacznie łatwiej przygotowywać różnego rodzaju potrawy i oszczędzać swój czas!