Categories Porady

Jak wybrać najlepszy okap podszafkowy?

Nowoczesne okapy podszafkowe pozwalają na skuteczne neutralizowanie oparów powstających w trakcie gotowania. Aby cieszyć się czystym i świeżym powietrzem w kuchni, warto wybrać odpowiedni model tego typu. Podpowiadamy, na co warto zwrócić szczególną uwagę!

 

Okapy kuchenne to szeroka gama różnych modeli do wyboru. Wśród nich znajdziemy także okapy podszafkowe, które przeznaczone są do montażu pod szafkami kuchennymi. Okapy te najczęściej wybierane są do tych kuchni, które nie posiadają podłączenia do instalacji wentylacyjnej, ale również tam, gdzie podłączenie to byłoby niewygodne lub kosztowne.

 

Dostępne obecnie w sprzedaży okapy podszafkowe także potrafią skutecznie zadbać o jakość powietrza w kuchni – neutralizują nieprzyjemne zapachy, pochłaniają opary oraz cząsteczki tłuszczu. Aby jednak rzeczywiście zapewniły nam tak dobre efekty, musimy wybrać model o dobrych parametrach.

 

Jak dokładnie działają okapy podszafkowe? Czym powinien cechować się dobry sprzęt tego rodzaju? W końcu, gdzie możemy go zakupić?

 

Okap podszafkowy – okap pracujący jako pochłaniacz

Okapy kuchenne przeznaczone do montażu jako podszafkowe działają głównie jako pochłaniacze. Oznacza to, że ich praca odbywa się w obiegu zamkniętym – nie odprowadzają one wtedy zużytego powietrza na zewnątrz.

 

Pochłaniacz wyposażony jest najczęściej w dwa rodzaje filtrów, a mianowicie w filtr aluminiowy, który przypomina drobną siateczkę, a także w filtry węglowe, które służą do pochłaniania zapachów. Pierwszy z powyższych filtrów najczęściej nadaje się do czyszczenia, na przykład w zmywarce, z kolei drugi należy regularnie wymieniać na nowy.

 

W trakcie pracy okap pochłania powietrze znad kuchenki i przefiltrowuje je – zatrzymuje cząsteczki tłuszczu, nadmiar wilgoci oraz nieprzyjemne zapachy, aby następnie oddać do kuchni czyste powietrze.

 

Aby praca okapu podszafkowego rzeczywiście była skuteczna, warto wybrać model, który będzie cechował się odpowiednią wydajnością pracy oraz zaoferuje nam praktyczne funkcje ułatwiające korzystanie z kuchni.

 

Dobry okap podszafkowy – czyli jaki?

Przy doborze okapu podszafkowego powinniśmy wziąć pod uwagę jego rozmiar oraz wydajność pracy, która zależy od zastosowanej w nim turbiny.

 

Okap podszafkowy powinien posiadać szerokość odpowiadającą co najmniej szerokości kuchenki. Jeśli chcemy zamontować go na wysokości wyższej niż 70-75 cm, warto zdecydować się na model szerszy, który skuteczniej zbierze opary.

 

W sprzedaży znajdziemy okapy o różnych szerokościach – najbardziej popularne z nich to 50 cm, 60 cm, 70 cm, 80 cm oraz 90 cm.

 

Dla jeszcze lepszej skuteczności działania okap podszafkowy może być wyposażony w wyciągany panel, tak zwaną szufladę. Po jej wysunięciu z przedniej części okapu można powiększyć jego powierzchnię, a tym samym poprawić skuteczność oczyszczania powietrza.

 

Wydajność okapu podszafkowego powinna być powiązana z kubatura kuchni. Minimalna rekomendowana wydajność możliwa jest do obliczenia przy pomnożeniu kubatury pomieszczenia przez 5. Nowoczesne okapy podszafkowe, na przykład okapy podszafkowe Nortberg pozwalają na osiągnięcie wydajności na poziomie nawet 850 m3/h!

 

Okap podszafkowy – szeroka gama funkcji

Aby korzystanie z okapu kuchennego zamontowanego pod szafką było jeszcze łatwiejsze, warto zwrócić uwagę na jego funkcje.

 

Standardem jest obecnie oświetlenie zintegrowane z okapem, które pozwala na podświetlenie kuchenki i przestrzeni wokół niej, aby przygotowywanie potraw było jeszcze łatwiejsze.

 

Najlepiej, aby okap posiadał także sterowanie pracą turbiny, aby można było dostosować jej wydajność do wymaganej skuteczności filtracji powietrza. Regulacja może odbywać się przez panel na froncie urządzenia albo z użyciem bezprzewodowego pilota.

 

Dodatkowym plusem będzie timer, który pozwala na ustawienie czasu pracy okapu – po upłynięciu wybranego czasu okap wyłączy się automatycznie.